понеделник, 7 февруари 2011 г.

Мат'рялът в България или, описание на видовия състав на фауната

http://www.dolni.org/index.php?nav=viewpost&postid=158

1. Семейство "Мутри" (mutra)

Обикновена безчела мутра (mutra brutalis) - след изчезването на пещерната мечка това е най-едрият хищник по нашите земи. Достига ръст 220 см и тегло 220 кг.
Обитава главно големите градове, но се среща и в по-малки селища. Окосмяването често е опадало поради употреба на анаболни стероиди. Практически всеяден като дива свиня,
но проявява предпочитание към мешана скара, неизрядни длъжници, себеподобни и случайни граждани.
Размножава се рядко. Женските (mutresa brutalis) са значително по-дребни, с дълги крака, практически не говорят и не мислят.
Цени се, ако носят на бой и не си подават носа извън беемвето.
Обикновената безчела мутра е предпочитан ловен обект, благодарение на което популацията му застрашително намалява. Ловът им е особено емоционален и драматичен, защото мутрата отвръща на огъня. Въпреки забраната да се ловува с взрив, защото поврежда трофеите, това е най-често прилаганият способ по отношение на този особено опасен хищник. Трофеят се оценява по диаметъра на врата и характерната липса на чело, а оттам и на мисловна дейност.

2. Семейство "Тарикати" (tarikatus)

Криминален тарикат (tarikatus criminalis) - криминалният тарикат е вторият по разпространение хищник в България.
Обитава изоставени фабрики, фалирали банки,мотае се около фондовата борса, като понякога строи финансови пирамиди. Ръстът и теглото му варират. На вид е мазен, оперен и обича да се хвали. Понякога живее в симбиоза с висши държавни служители или близкия до него политически тарикат (tarikatus politicus)
(виж по-долу). В поведението на мъжките и женските не се наблюдава особена разлика. Понякога прелита големи разстояния, като мигрира дори до Южна Африка, Испания, Холандия или Аруба, но в Испания напоследък го опръстеняват, а на последните две места е ценен ловен обект и често го отстрелват.
Политически тарикат (tarikatus politicus) - близък по вид и поведение до предходния вид, но обитава централите на политическите партии, общинските съвети, министерствата и агенциите, като се среща и в Народното събрание.
Опасен хищник, който унищожава далеч повече, отколкото може да зконсумира. Присъствието му в страната се разпознава по вида на територията, напомнящ масираните бомбардировки от Втората световна война.
Хищниците от семейство "Тарикати" нанасят големи вреди на стопанството. Въпреки че често са подценявани като ловни
обекти, борбата с тях трябва да се води системно и целенасочено заради огромните вреди, които нанасят.

3. Семейство "Паразити" (parazitus)

Социален паразит (parazitus socialis) - социалният паразит обитава предимно панелната част на градската среда. Отличава се с това, че не прави нищо, освен да играе карти, да лочи бира и да приказва за политика. Той е непоправим песимист и по тази причина не желае да свърши нищо полезно. Понякога се занимава с кокошкарски кражби и далавери, но като цяло се изхранва от социални помощи.
Без сам да нанася особени вреди, той предоставя идеалната среда за развитие на хищниците от семейство (tarikatus). Поради крайната си непретенциозност е изключително устойчив на препарати, обгазяване, спиране на тока, повишаване на цените и др. Борбата с него по света се води чрез опитомяване и впрягането му в общественополезен труд. При нашите условия обаче тази задача е непосилна, особено след закриването на "Строителни войски".
Семеен паразит (parazitus familiae) - семейният паразит слабо се отличава от социалния. Дори сред учените съществуват мнения, че това са подвидове на един и същи вид, които живеят при различни условия. Особеното при семейния паразит е,че се изхранва не от социални помощи, а от заплатите или пенсиите на домашните си. При това предпочитанията му са по-скоро към алкохол и обсъждане на мачове, отколкото към политика. Истински привързан е само към "Еврофутбол", на когото е способен да дари и хляба на децата си. Борбата със семейния паразит се води изключително трудно, защото рядко си показва носа далеч от дупката си.
Обикновено се прибягва до спиране на вересиите в бакалията, а ако и това не помогне – до един хубав пердах с неокастрена дряновица. Не че помага, но на човек му поолеква.

4. Семейство "Данъкоплатци" (fiskalis)

Обикновен гол данъкоплатец (fiskalis nudis) - обикновеният гол данъкоплатец е най-често срещаният представител на семейство данъкоплатци у нас. Твърди се, че в Западна Европа бил на изчезване, но запасите на България и Русия са толкова големи, че популацията му в световен мащаб не е застрашена от нищо. Твърди се, че голият данъкоплатец е създаден от Мичурин-Велчев-Сакскобургготски чрез сложна селекция. Като основа бил ползван Добре облечения данъкоплатец (fiskalis Pierus Cardinus), като оголването е постигнато посредством умело вдигане на данъците.
Така че той не може да се причисли към изначално дивите видове, а е по-скоро вторично подивял вид, адаптиран към източноевропейските условия. Голият данъкоплатец обитава повсеместно градовете и селата на България, Източна Европа
и Сибирската равнина чак до Владивосток. На ръст е по-дребен от Облечения данъкоплатец, с явни признаци на недохранване. Има характерен див поглед и наплашено поведение, което преминава в истеричен кикот при вида на новите сметки в пощенската кутия.
От страх да не срещне инкасатор или данъчен инспектор в
много райони се придвижва само нощем, на прибежки и припълзявания, като умело използва маскиращите свойства на местността. Макар че е гол, той добре понася зимния студ, дори в Сибир. Според някои се топли на сметките за тока или парното – щом ги погледне, обилно се изпотява. Обикновеният гол данъкоплатец е единственият тревопасен вид от всички описани. Той е ценен стопански вид и затова Партията и Правителството полагат неуморни усилия за запазването му в гол вид, като всеки ден го пращат да пасе трева. Въпреки това той доста страда от ловните набези на описаните по-горе хищници, както и от враждите между тях, защото всички те са негови естествени неприятели.