сряда, 12 декември 2007 г.

Комунистическия учен Божидар Димитров и автохтонността на Българите

Нова книга на Божидар Димитров представя Македония като свещена българска земя
10 декември 2007 | 18:09 | Агенция "Фокус"
София. Към големия спор между Република Македония и Гърция към кое културно-историческо наследство трябва да принадлежи името Македония, известният български автор Божидар Димитров прибавя нов щрих в новата си книга - „Македония – свещена българска земя” с подзаглавие „Кои са наследниците на Александър Велики и Роксана?” (на снимката).
Пред Агенция “Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви, че е привел като доказателство няколко средновековни източника от български език и от четирима византийски автори, които твърдят, че българите са наследници на антична Македония и на Александър Велики. „Това средновековно разбиране почива на съобщение от антични автори, че 10 000 македонски воини се омъжили за 10 000 девойки в иранската провинция Бактрия, която и в древността, и днес се смята за прародина на прабългарите. В този смисъл през средните векове се е смятало, че българската инвазия в Мизия от кан Аспарух и в Македония от кан Кубер, е връщане към прародината. Очевидно през ранното Средновековие все още се е помнил факта за прословутия масов брак в ІV век пр. Хр. Това е давало легитимност на българските завоевания на Балканския полуостров през VІІ – VІІІ – ІХ век, но куриозното е, че гръцките (византийските) автори са били съгласни с това. Редица средновековни източници са обявили за прародина на днешните българи не Бактрия, а самата Македония. В този смисъл изграждането на двете български държави от кан Кубер и кан Аспарух се е смятало като едно завръщане в старите земи. Нещо повече – Македония очевидно се е смятала и за свещена българска земя. Неслучайно народните предания насочват всички важни държавни актове, включително и покръстването на българския цар Борис, че са се случили в Македония, а не – в Плиска, или Преслав. Не случайно и в Македония е изпратен Климент Охридски, за да създаде там първите училища по старобългарски език. Там се е създала и е изпробвана, дори и от братята Кирил и Методий, според Брегалнишката легенда, българската азбука”.
Божидар Димитров смята, че книгата му ще предизвика буря от възмущение и голословни отричания в Република Македония. Той обаче би искал критиката да съдържа основателни аргументи, базирани на средновековни писмени източници.